Gepost door: Voestermans and Verheggen | 1 oktober, 2018

De heilige boeken zwijgen over kinderen en seks

 

Noch in de Joodse Thora, noch in de Christelijke Bijbel en ook niet in de Islamitische Koran staat ook maar een letter over seks met kinderen. Overspel wordt veroordeeld, homoseksualiteit idem dito. De straffen zijn gruwelijk: steniging. Maar over wat nu zo scherp aan de kaak wordt gesteld, niet alleen in de RK kerk, maar ook in Protestantse, Joodse en Boedhistische kring, bij de Jehovagetuigen en in sommige sekteachtige gremia, over het seksuele misbruik van (jonge) kinderen en jeugdigen onder de 16 geen woord.

 

Dat is vreemd. Religieuze kringen zijn er als de kippen bij zodra het over seks gaat, maar over deze praktijken met kinderen in de heilige boeken geen woord. Ik ben niet voor honderd procent bijbelvast, dus ik kan een passage over het hoofd hebben gezien – dus wie mij corrigeren wil, graag – maar dit is toch wel opvallend. Hoe zou dat komen?

 

Het eerste wat me te binnenschiet staat ook uitvoerig in Cultuur & Lichaam en Culture as Embodiment: mannen zijn over het algemeen de makers van heilige boeken. En mannen bepalen de agenda rond seks en sekse. Dus wat in die boeken komt is hun beeld van deze twee.

 

Wat sekse betreft: dat vrouwen op hun plaats gewezen worden is een voorbeeld van de mannelijke kijk  want de controle over het vrouwelijke bestaan levert mannen opvallende privileges op. De zorg blijft bijvoorbeeld zo vrijwel geheel en al een aangelegenheid van vrouwen. Mannen hoeven zich daar niet mee te engageren.

 

En seks? Mannen zijn ook op dit terrein de vormgevers met de hoogste impact. Dat is niet altijd heel erg prettig voor de vrouwen. De #MeToo-beweging is er niet voor niets.
Maar hoe zit dat met kinderen?

 

Het enige dat ik kan bedenken is dat ook in dit geval de mannen de dienst uitmaken. Kinderen zijn op veel plaatsen in de wereld bezit, ze hebben het vaderlijke gezag onverbiddelijk te gehoorzamen en waar de heilige boeken hun beslag kregen werden de meisjes op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Sanctionering van deze praktijken door de heilige boeken maakte dat kinderen vogelvrij zijn in die zin dat er rond kinderen en seks nooit een religieus geïnspireerd moreel-seksueel vertoog tot stand is gekomen zoals dat wel het geval is rond overspel, homoseksualiteit en seksuele begeerte in het algemeen.

 

Zou dat een rol kunnen spelen in de vele misbruikaffaires? Natuurlijk, ik weet ook wel dat in de tijd dat het Oude Testament werd samengesteld meisjes op zeer jonge leeftijd huwbaar werden geacht. Dat was ook ten tijde van Mohammed zo. Maar waarom geen woord over hoe daarmee om te gaan?  Wat er ook van zij, dat er geen bijbelse stimulans is om je seksueel tegenover kinderen te beheersen heeft een gewrongen moreel kompas in de hand gewerkt. In kerkelijke kringen van welk pluimage ook zijn de seksuele praktijken met kinderen van de bedienaren van het Woord nooit en te nimmer getoetst aan de hand van een duidelijk moreel betoog in de heilige boeken. Waarom staat er geen woord over hoe kinderen te lijden kunnen hebben van wat mannen en soms ook vrouwen – het moet gezegd – zomaar met hen doen?

 

Wie weet inspireert deze voorzet anderen tot uitwerking en nuance. Ik houd me aanbevolen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: